Afla cate apa trebuie sa bei pentru echilibrul organismului tau

Înainte de a te gândi ce schimbare să faci în alimentație, începe cu cel mai important aliment, și anume APA. Apa acționează ca un solvent, adică transportă în tot organismul substanțele nutritive și produsele de excreție rezultate din procesele metabolice pentru a fi eliminate.

Băutul unui pahar cu apă este mai mult decât un obicei sănătos.

Începe-ți ziua cu un pahar cu apă ușor călduță. Dacă vrei, poți adăuga și puțină zeamă de lămâie. Aceasta o să-ți stimuleze metabolismul și te va ajuta să elimini toxinele acumulate în timpul somnului.

Apa are puterea magică de a da naștere tuturor lucrurilor și de a păstra informația.

Dr. Masaru Emoto

Dacă nu-ți place apa plată din diferite motive, poți pune câteva felii de lămâie, portocale, frunze de mentă, roiniță, castravete sau orice preferi. Este o băutură hidratantă, energizantă iar plantele medicinale au efecte calmante, revigorante (nu vorbesc de infuzii de plante, macerate la rece, ci doar de zdrobirea între degete a frunzelor pentru a fi eliberate uleiurile esențiale).

Conținutul apei în organismul uman

În funcție de țesutul adipos, corpul uman conține între 55% și 70% apă. Cu cât ai mai mult țesut adipos, cu atât vei avea mai puțină apă în organism.

Ponderea de apă în organism diferă de asemenea la femei față de bărbați, fiind cu 10% mai mică.

Vârsta organismului este un alt factor. Dacă la naștere 70% din greutatea organismului este reprezentată de apă, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât conținutul de apă din organism scade.

De ce este important să bem lichidele cu o jumătate de oră înainte de masă și nu în timpul mesei?

Un pahar de apă băut cu o jumătate de oră înainte de masă ajută la un proces corect de digestie. Pentru a fi efectuat procesul de digestie, corpul are nevoie de sânge, care la rândul lui necesită lichide, având în vedere că are în componență 80% apă. Apa băută în timpul mesei și imediat după masă îngreunează digestia diluând sucurile gastrice. De aceea, nu se recomandă consumul acesteia în intervalul respectiv.

Câte lichide este indicat să consumăm?

Legat de acest subiect suntem bombardați cu nenumărate recomandări. Ceea ce trebuie reținut este că fiecare persoană are nevoi diferite.

Consumul de apă este influențat de mai mulți factori: activitatea fizică, condiții de climat (temperatură, umiditate), greutate, starea de sănătate. Dacă vorbim de un adult sănătos ce desfășoară o activitate moderată în condiții de climat temperat, în medie 2000 – 2500 ml/zi. Nevoile hidrice pentru un copil sunt de 1,5 ml pentru fiecare calorie consumată și de 1 ml pentru o calorie la adulți.

Sunt situații în care se indică un consum mai mic de apă, cum ar fi unele afecțiuni renale sau, dimpotrivă, când trebuie mărit consumul, cum este cazul în infecțiile urinare, litiaza renală etc.

Dieta cu apă – Mit sau realitate

Conform recomandărilor pentru dieta cu apă, trebuie consumată o cantitate de circa 2500 ml pe parcursul întregii zile. Se consideră că poți slăbi un număr de kilograme destul de mare în doar trei săptămâni, urmând această dietă.

Adevărat, apa creează senzația de sațietate, hidratează, reduce balonarea, stimulează digestia, dar apa nu slăbește și nu îngrașă. Pot fi persoane care spun că au slăbit cu această dietă, dar nu datorită APEI, ci datorită schimbărilor pe care le-au făcut în alimentație și în stilul de viață.

Pentru că de multe ori confundăm nevoia de apă cu nevoia de hrană, îți recomand ca …

Pe viitor, când crezi că-ți este foame, asigură-te că nu-ți este sete.