Cum abordam tratarea gastritei ? - Nutri Coach - Nutritionist Online Bucuresti

Cand primesti un diagnostic tu singur decizi cum sa te raportezi la problema in sine.

De exemplu te identifici cu boala  si alegi sa spui eu sufar de gastrita sau alegi sa te concentrezi pe ce experimentezi in momentul respectiv  ,,experimentez arsura in abdomenul superior, balonare, greata etc. O  astfel de abordare te ajuta sa fii in contact cu corpul tau cu nevoile lui din acel moment .

Un aspect important care depinde numai de noi este alimentatia.

Alimentatia in gastrita nu necesita un regim special, ci se apropie de cea normala adica o alimentatie naturala simpla neiritanta. Totusi din punct de vedere nutritional acel normal este aplicat si inteles diferit de fiecare in parte.

Alimentatie sa fie fractionata in 4-6 mese pe zi, alimentele sa nu fie consumate prea fierfinti sau prea reci, gusturile intense de dulce, amar, acru si picant favorizeaza cresterea secretiei de sucuri gastrice.

Se vor evita

  • Condimentele picante, iritante pentru mucoasa gastrica ardei iute, piper, hrean
  • Ceapa si usturoiul crud
  • Alimentele bogate in celuloza – fasole, mazare uscata, ridichi, fructe cu coaja tare, tarate
  • Carnea grasa cu tendoane, piele , mancarurile grase, produsele afumate
  • Ouale prajite sau cele fierte tari
  • Branzeturile fermentate , tari, sarate, grase
  • Fructele acre, cu coaja dura, citricile
  • Painea calda/proaspata
  • Alcoolul si tutunul

In ceea ce priveste alimentele indicate in gastrita nu se poate crea o lista care sa functioneze pentru toata lumea. La nivel general se pot face recomandari, dar individual lucrurile sa arate diferit, de aceea incurajez sa se tina un jurnal alimentar – emotional in care sa se noteze la sfarsitul zilei alimentele consumate corelate cu starea fizica si emotionala.

 

Plante cu actiune blanda si puteri vindecatoare

  • Infuzia din flori de salcam este indicata in hiperaciditate, calmeaza senzatiile de pirozis – cate 2-3 cani pe zi
  • musetelul are proprietati cicatrizante si antiinflamatoare
  • galbenelele protejeaza mucoasa gastrica si duodenala
  • sunatoarea ajuta la protejarea mucoasei gastrice, reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului intestinal, normalizarea tranzitului intestinal accelerat, reducerea starilor psihice negative.

Extractul din muguri de smochin protejeaza stomacul, ajuta la reglarea aciditatii gastrice si sustine digestia se poate asocia cu extractul de muguri de arin negru si extractul din mladite de afin impreuna ajuta la cicatrizarea mucoasei gastrice.

O formula foarte buna este polygemma nr.1 Stomac pentru adulti cate 2ml de 2 ori zi, diluati in putina apa, se administreaza  inainte de mese cu 30 de minute, in cazuri cronice se fac cure de 1-2 luni  care se pot relua la nevoie.

Cum gestionam stresul

Poate nu putem inlatura toti factorii de stres, dar tine de noi cum ne raportam la tot ce consideram ca ne afecteaza sanatatea fizica , psihica si emotionala.

Folosirea aromoterapiei prin infuzarea uleiurilor esentiale pure influenteaza starea emotionala si fizica  induc o stare de calm, relaxare, liniste sufleteasca .

Uleiul esential de busuioc este ideal in tulburări digestive (anorexie, gastrite, ulcere, balonări, colita spastică, indigestie, spasme gastrice și intestinale, parazitoze intestinale) antidepresiv, anxiolitic, tonic și stimulent nervos, înlătura oboseala intelectuală, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare.

Uleiul esential de lavanda

Uleiul esential de lavanda actioneaza ca antiseptic, usor antispastic, carminativ, calmant, este unul din cel mai folosite uleiuri pentru calmarea sistemului nervos.

Uleiul esential de neroli – obtinut din flori de portocal amar poate fi  utilizat in aromoterapie  la reducerea stresului si a tensiunii nervoase.

Orice schimbari aduci in alimentatie, in stilul de viata, orice terapie pe care o alegi adauga acceptare, multumire si incredere.