Odată instalată vara, organismul uman este supus unui stres mai mare datorită temperaturilor ridicate. Devenim mai stresați, nelinistiți, ne simțim obosiți chiar de la prima oră și sesizăm că nu mai putem mânca cum eram obișnuiți. În cazul persoanelor sănătoase adaptarea este mai usoară, pe când persoanele cu afecțiuni cardiace sau cei cu un sistem imunitar mai scăzut, se adaptează mai greu la căldura verii. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor mici și vârstnicilor, riscul de deshidratare fiind mai mare.
Ce schimbări trebuie să facem în stilul de viată ?
Bineînțeles că viața își urmează cursul, nu putem spune astăzi “nu mă mai duc la servici că este prea cald”. Dar putem fi mai atenți la ce mâncăm, să ne hidratăm suficient, în special cu apă, sucuri din fructe și legume, eventual și acestea îndoite cu apă, evitând băuturile diuretice (cafea, alcoolul, etc), care în loc să ne hidrateze au efectul invers. Aceia care nu pot renunța la cafea dimineața este indicat să bea un pahar cu apă înainte. Îmbrăcămintea are un rol important în menținerea corpului la o temperatură optimă. Fibrele sintetice, culorile închise, imbrăcămintea prea strâmtă, nu fac decât să ne supraîncălzim. Alegând haine din materiale naturale (in, vâscoză, bumbac, mătase) de culori mai deschise, ajutăm organismul să-și regleze temperatura.
Ce alimente sunt recomandate să mâncăm vara ?
Viața este o succesiune de cicluri. Metabolismul nostru funcționează diferit , ziua este orientat spre arderea caloriilor, iar noapte spre acumularea caloriilor. În alimentația noastră trebuie să ținem cont că bioritmurile umane sunt influențate de ciclicitatea anotimpurilor. Dacă primăvara este indicat un meniu de detoxifiere a organismului, prin creșterea consumului de verdețuri (leurdă, păpădie, lobodă, urzici,ceapă verde, untișor etc.), vara trebuie să consumăm mâncăruri ușoare, preferând alimentele în stare crudă și să consumăm proteine animale în cantitate mai redusă, cum ar fi peștele și carnea albă, însoțite întotdeauna de vegetale și nu de carbohidrați. Cel mai indicat ar fi să consumăm alimentele sezonului, care au o încărcătură energetică mai mare decât în restul anului. Se pot cosuma: roșii, castraveți, ardei, ceapă, dovlecei, varză, mazărea verde, porumbul dulce, vinetele, piersicile, caisele, pepenii, fructele de padure etc. Cereala verii este secara, chiar dacă conține gluten acesta este mai ușor asimilat în comparație cu grâul . În magazine putem găsi doar cu numele pâine de secară, majoritatea conțin faină albă și doar un procent mic de secară și ceva coloranți, pâinea autentică de secară are un conținut scăzut în calorii și este bogată in fibre find indicată chiar și persoanelor cu diabet și celor care doresc să slăbească. Marea majoritate când se gândesc la legume și fructe le privesc doar ca o completare la un fel gătit sau ca un desert . Datorită conținutului mare de vitamine, minerale, enzime și antioxidanți, fructele și legumele pot fi consumate ca o masă completă. Inima și intestinul sunt organele care sunt cel mai solicitate vara. În acest anotimp suntem mai predispuși problemelor digestive (toxiinfecții alimentare, diaree) de aceea trebuie să fim mai atenți la combinațiile alimentare. Indiferent de tipul de alimentație pe care îl ai: tradițională, ovo-lacto-vegetariană, vegană, raw vegană, frugivoră, combinarea alimentelor este esențială pentru o digestie optimă, fără fermentație și balonare. Natura ne-a oferit însă și remediile naturale potrivite, plante medicinale ca: menta, salvia, busuiocul, gălbenelele, pot fi o soluție la fel ca și afinele, ideale în tulburări de tranzit și diabet. Expunerea excesivă la soare și la ore nepotrivite îmbătrânește pielea lipsind-o de strălucire. Este indicat să consumăm alimente bogate în vitaminele: A, C și E, acestea având rolul de a stimula regenerarea celulelor,de protecție față de efectul razelor solare și de refacere a elasticitații pielii.
Cum ar arăta o variantă de meniu într-o zi căduroasă de vară pentru o persoană sănătoasă
Ne începem ziua cu un pahar de apă plată eventual cu puțină zeamă de lămâie. Micul dejun Putem opta pentru fructe proaspete sau suc din legume (morcovi, țelină rădăcină plus tijă, puțin ghimbir). Gustare Un pumn mic cu migdale hidratate. Prânz Supă de roșii preparată la rece – roșii, morcov, ceapă, usturoi, pătrunjel verde sau busuioc . O servim cu pâine integrală sau de secară. Legume la grătar – dovlecei, ciuperci, ardei, ceapă, vinete pot fi asezonate cu ulei de măsline adăugat la final. Gustare Dacă avem poftă de ceva dulce câteva curmale pot fi o alegere inspirată. Cina Salată cu quinoa. O mână fiartă de quinoa, roșii cherry, castravete, ceapă roșie, ardei ,pătrunjel verde sau mărar, câteva nuci, sare fără adaos de iod, puțin ulei presat la rece și zeamă de lămâie. Putem încheia seara cu un ceai preparat prin macerare la rece sau infuzie din plante ca: busuioc, salvie, chimen, roiniță cu felii de lămâie. Pentru că vara este un anotimp în care găsim o varietate de fructe și legume, iar alimentele sunt în primul rănd energie, este indicat să le consumați cât mai mult în stare proaspată.