Nutritie Sanatoasa

Era o vreme când vizita la doctor nu se baza doar pe interpretarea de analize, ci, în primul rând, erai supus unui control amănunțit. Prin acesta, medicul își dădea seama de starea de sănătate a organismului.

Fiecare persoană care își dorește o evoluție spirituală este atentă să-și cunoască gândurile, trăirile, sentimentele. În cele mai multe cazuri, uită însă de corpul fizic și de semnalele pe care acesta i le transmite.

Cum să-ți cunoști propriul corp

Iată câteva semne ale organismului ce pot indica un dezechilibru de vitamine, minerale:

  • Prezența cearcănelor de sub ochi pot fi semnul unor alergii, parazitoze, mai ales la copii, slăbire a rinichilor, sindromul de oboseală cronică.
  • Paloarea părții interioare a pleoapei de jos poate indica o anemie.
  • Pielea crăpată de la colțul gurii poate semnala o lipsă de vitamina B2.
  • Prezența petelor albe pe mai multe unghii pot semnala o carență de zinc. Unghiile fragile cu striații pot fi cauza unei carențe de calciu, zinc, vitamina B sau pot ascunde o problemă hormonală.
  • Crampele musculare la nivelul picioarelor pot semnala o lipsă de magneziu și de calciu.

Practic, sunt mulți indicatori ce pot sugera eventuale dezechilibre ale organismului: aspectul părului, cearcănele de sub ochi, pielea crăpată de la colțul gurii, unghiile casante, exfoliate și cu striații, crampele musculare, aspectul pielii etc. Dar, dintre toate, cel mai interesant mi se pare limba. În cartea sa, „ Ești ceea ce mănânci”, Dr. Gillian McKeith prezintă o serie de indicii legate de aspectul limbii.

Aspectul limbii este un indicator esențial al stării de sănătate

Vârful limbii este corelat cu inima, iar porțiunea următoare are legătură cu plămânii. Partea stângă are legătură cu starea ficatului, iar partea dreaptă cu vezica biliară. Partea mediană ne oferă indicii despre stomac și splină. Partea din spate ne oferă informații despre rinichi, intestine, vezică urinară și uter.

  • Inflamarea limbii poate sugera o carență de fier, vitamina B6.
  • Urmele de dinți pe marginile laterale ale limbii pot fi semnul unei deficiențe nutriționale corelată cu o digestie slabă și o funcționare leneșă a splinei.
  • Limba arsă este corelată cu insuficiența sucurilor digestive.
  • Mijlocul despicat care nu ajunge până la vârf este un indicator al digestiei precare în asimilarea de substanțe nutritive, adeseori însoțită de balonare și stări de epuizare.
  • Depunerea albicioasă pe suprafața limbii indică exces de mucus, un dezechilibru al bacteriilor din organism, uneori poate sugera o candidoză.
  • Crăpăturile pot semnala probleme de malabsorbție, în special a vitaminelor B.
  • Depunerea gălbuie pe limbă indică o insuficiență a bacteriilor în organism, probleme cu intestinele.
  • Vârful roșu al limbii poate indica o tensiune emoțională, o supărare ce poate afecta în timp echilibrul energetic al întregului organism.

Ați cunoaște propriile nevoi ale organismului nu este o opțiune pe care s-o amâni. Întotdeauna bănuielile trebuie confirmate cu analize de sânge, testare prin biorezonanță, iridiologie, fiecare după cum rezonează.

Fie că vorbim de carențe de vitamine sau minerale, lipsă de enzime digestive, prezența de bacterii, ciuperci, o soluție la îndemână poate fi administrarea de suplimente, fie naturale sau de sinteză. Dar toate acestea nu garantează că problema nu va reveni după o perioadă de timp dacă nu facem modificări în alimentație. O situație de genul acesta este când femeile iau suplimente pentru păr și observă o îmbunătățire, dar, după o vreme, se confruntă cu aceeași problemă.

Majoritatea dezechilibrelor au la bază o alimentație deficitară în principii nutritive

Când vreau să știu dacă cineva se hrănește sănătos, nu-l întreb în primul rând dacă acesta consumă carne, pește, paste. Mai mult mă interesează dacă el consumă zilnic alimente vii: fructe, legume, semințe, germeni, alimente fermentate (murături puse în saramură). Practic, se poate mura orice, dar nu este indicat să le murăm cu lunile. Pentru a beneficia de calitățile lor pot fi murate 4-5 zile la temperatura camerei.

Superalimentele sunt o alegere inspirată ca înlocuitor pentru suplimentele de vitamine si minerale. Ele pot fi consumate ca alimente, dar și ca remedii medicinale. Acestea ajută la îmbunătățirea stării de sănătate, stimulează sistemul imunitar, sunt ideale în cure de purificare și alcalinizare a organismului. Pentru a ajuta organismul să-și recapete greutatea ideală, „acea greutate unde corpul se simte cel mai bine” este indicat consumul de superalimente. Acestea sunt surse naturale de: proteine, antioxidanți, minerale, vitamine, enzime, acizi grași esențiali etc.

Cu unele superalimente am fost obișnuiți de mici. Un exemplu sunt produsele stupului (miere, polen crud în special, lăptișor de matcă, propolis, păstură). Noi nu le folosim însă la adevărata lor valoare. Pentru a beneficia de calitățile lor, acestea trebuie folosite în cure și întotdeauna în cantitatea indicată nevoilor individuale.

Pentru tratarea multor dezechilibre de vitamine și minerale, alimentația este esențială. Alimente care ni se par banale gen sfecla roșie sau sucul de varză, devin adevărate remedii pentru corectarea anemiei și, respectiv, tratarea ulcerului.

În ultimul timp, tot dau peste citatul „Hrana voastră să vă fie leac și leacurile voastre hrană” (Hipocrate).

Sună foarte bine, dar câți dintre noi punem acest lucru în practică?