De ce nu functioneaza dietele

Foarte multe persoane care se apucă de o dietă slăbesc, dar revin de cele mai multe ori la greutatea inițială, iar în unele cazuri chiar o depășesc. Cauzele pot fi variate în funcție de dieta aleasă.

Înainte de a ne apuca de vreo dietă de slăbit trebuie să ne întrebăm care este motivația din spatele acestei decizii.

Motive pot fi multe:

●  Vreau să încap în rochia de acum patru ani.

●  Prietena mea a slăbit; dacă ea poate, eu de ce nu?

●  Este la modă dieta X, aș putea-o încerca și pe asta, oricum am ținut toate dietele.

●  Doctorul mi-a spus că trebuie să slăbesc.

●  Adevărat, motive pot fi multe, dar, în funcție de ele, rezultatele pot fi diferite.

De ce dietele pe termen lung nu funcționează

Dacă alegem o dietă pe termen lung cu puține calorii fară a ține cont de necesarul minim care diferă de la o persoană la alta, organismul nostru va fi privat de nutrienți importanți, creând o foame persistentă și dezechilibre la nivelul vitaminelor și mineralelor. Dezechilibre care pot apărea chiar și după încheierea dietei. Oganismul se poate hrăni din rezervele proprii o bună bucată de timp fără să sesizăm carențele.

Când consumăm un număr foarte redus de calorii pe o perioadă lungă de timp, la început slăbim, dar, pe parcurs, corpul va încerca să supraviețuiască și va arde din masa musculară și nu din grăsime, pentru a-și satisface nevoile zilnice de energie.

În cazul copiilor, este indicat în primul rând să facem modificări privind calitatea alimentelor consumate, să fie îndrumați spre o activitate fizică acceptată în primul rând de copil și apoi stabilit un plan alimentar de slăbit.

Corpul nostru este o mașinărie inteligentă, nu contează ce vrem noi să mâncăm, ci contează de ce are el nevoie ca să funcționeze la parametrii optimi.

Dietele prin definiție ne ajută să slăbim, dar nu ne mențin, dacă revenim la modul de viață inițial.

Aici intervine importanța alegerii și menținerii Motivației și a conștientizării acesteia.

Cu fiecare alegere conștientă a unui stil de viată sănătos te îndrepți spre o greutate potrivită pentru tine, fără să-ți faci din viață o dietă.

Înainte de a te apuca de vreo dietă întreabă-te: „Vreau să încep o nouă o dietă sau să-mi creez un stil de viață sănătos și echilibrat?”.

Dacă ai ales a doua opțiune, va trebui să faci câteva schimbări în stilul de viață.

Introdu activitatea fizică în programul tău zilnic

Exercițiile fizice accelerează metabolismul, prin efort fizic se crește rata de ardere a caloriilor. Studiile au arătat că o activitate fizică repetată înbunătățeste starea de sănătate, reduce nivelul de stres și de oboseală, ajutând la consolidarea masei musculare și la arderea caloriilor.

Alege o activitate fizică care să-ți placă și să fie adaptată nevoilor tale. Nu trebuie să te duci neapărat la sală sau „să tragi de fiare” ca să faci pătrățele. Poți alege chiar și un program de exerciții de pe YouTube și vei descoperi că sunt foarte practice și atractive.

O plimbare pe jos stimulează sistemul limfatic, alungă oboseala, find o metodă bună de eliberare a stresului.

Alegerile fac diferența

Alege alimente bogate în nutrienți: legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, pește, carne slabă, nu consuma mai mult dintr-o anumită categorie doar că are beneficii pentru sănătate. Chiar dacă anumite alimente sunt sănătoase, mai mult nu înseamnă mai bine. Alimentația trebuie să fie echilibrată și variată.

Fibrele au o acțiune benefică în cazul obezitații, determină senzația de sațietate prin umplerea stomacului. Introducerea lor în alimentație are ca efect scăderea glicemiei, reduce nivelul de insulină, un hormon ce controlează conținutul de grăsimi din celulele noastre, precum și concentrația de zahăr din sânge.

Fibrele sunt compuși conținuți în special de legume, leguminoase, fructe și cereale integrale. Chiar dacă nu au o valoare energetică, fibrele alimentare joacă un rol important în digestie. Consumul a 25-35 g fibre/zi asigură un bun tranzit intestinal.

Un aspect foarte important este modul de gătire al alimentelor și al combinațiilor alimentare.

Asocierea greșită a alimentelor duce la o digestie lungă și dificilă, cu fermentații, balonare abdominală, tulburări de tranzit, malabsorție.

Recomandări:

●  Află adevarata cauză a surplusului de kilograme. Pot fi multiple cauze: consumul de calorii peste necesarul zilnic, vârsta, cauze genetice, hormonale, anumite medicamente, mâncatul pe fond emoțional.

●  Stabileste-ți o țintă de slăbit realistă ținând cont că greutatea ta ideală este greutatea la care corpul se simte confortabil și nu cea stabilită printr-o formulă.

●  Pentru început vei avea nevoie să-ți faci o listă cu preparate sănătoase care îți plac.

●  Interzicerea anumitor alimente crează frustrare, recompensează-te, o prăjitură nu îngrașă dar o prajitură în fiecare zi cu siguranță da.

●  Ai răbdare cu tine. Kilogramele nu s-au depus peste noapte, deci este important să rămâi motivat. Poate ți se va părea că slăbești mai încet decât ținând alte diete. Slăbirea se face însă într-un ritm normal fără să intervină efectul yo-yo.

În viață facem alegeri bazate pe convingerile proprii sau influențați de ceilalți. Și-n alimentație se aplică aceeași regulă, de mici acumulăm convingeri: de la familie, prieteni. Împărțim alimentele în bune sau rele, fără a ne gândi la ce mi se potrivește mie.

Pentru că alegerile în alimentație îti influențează starea de sănătate, îți recomand să afli de la un nutriționist, care sunt alegerile potrivite pentru tine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Cauti ceva special ?

Completeza formularul si te sunam noi ca sa iti spunem daca te putem ajuta in problema ta legata de nutritie